четвъртък, 1 февруари 2018 г.

Фините прахови частици

Учени от Българската академия на науките ще подготвят система, чрез която мрежата от измервателни станции, поставени от гражданите, ще бъде интегрирана в общата информационна система, която дава данни за замърсяването на града. Директорът на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Александър Брънзов допълни:
Идентифицирането на източниците на замърсяване – не само като видове, а къде точно са, защото знаете, че има най-различни теории кой замърсява този град и кой – нe.
Припомняме, че през последните месеци бяха замерени сериозни нива на наличие на фини прахови частици в атмосферното налягане.
Проектът https://airsofia.info/ дава ценна информация в реално време в кой район на София, а и на гардове от цяла България, какво е количествоно на ФПЧ.
Напоследъкк расте и броя на продажби на устройства, които събират фините прахови частици. Това са устройства, които се поставят в стаята и привличат тези частици.
Такъв е и micronAir, уред, който предпазва обитателите от въздействието на фин прах, прашец, пътен прах и други вдишаеми фини частици.
Защита срещу частици и фин прах
Един кубичен метър въздух на дихателните пътища може да съдържа между 10 и 80 милиарда частици – в зависимост от времето и метеорологичните условия. Къде точно частиците ще се депозират при вдишване, ще зависи от техния размер. Най – често частиците биват два размера – по-големи от 2 микрометра (μm = хилядна от милиметъра) и по-малки от 2 микрометра.
В сайтът по-горе са разделени на две основни части.
Дизеловите сажди се считат за причина за заболявания на дихателните пътища, сърдечно-съдови заболявания и астма. Карциногенен ефект също се приписва на тези замърсители.
Мерки против фините прахови частици:
На първо място, ако навън е мъгла, то задължително носете плътен шал. Той може да предпази вдишването на вредни вещества.
Препоръчва се прием на храни, богати на витамин C, Витамин Е, на бета каротин.
В обобщение – доста цитрусови плодове, млечни продукти, риба тон трябва да присъстват в менюто ви.
Източник: Нашето Здраве ком

Няма коментари:

Публикуване на коментар